Hamburgarens historia    

Hamburgare är i grunden en tysk maträtt bestående av en platt köttfärsbiff av nötkött mellan två halvor av en bulle vitt bröd, i modern tid ofta garnerad med en eller flera mängder av grönsaker, dressing, ketchup, senap, ost och lök. Hamburgare klassas ofta som snabbmat, speciellt när de inköpts på matställen som Daisy´s, McDonalds, Max och Burger King. Hamburgaren kom till USA med de tyska immigranterna i slutet av 1800-talet. Först var anrättningen enbart en hackad biff, en s.k. Hamburg Steak, (jmf. pannbiff), senare tillkom brödet och hamburgaren blev en s.k. Hamburger (sandwich).
Till Sverige kom hamburgaren 1955.

Inom språkbruk utgör hamburgaren typexempel på ett intressant fenomen; d.v.s. förskjutning av avledning (delning). Ordet hamburgare består ursprungligen av två led hamburg- och -are. Denna avledning har senare kommit att ändras i takt med att ordet används mer frekvent. Idag används leden ham- och -burgare för sig, så att man kan skapa nya -burgare, t.ex. ostburgare, vegoburgare, fiskburgare eller Daisyburgare (hamburgare från Daisy´s). Förledet ham- har alltså snarare fått betydelsen kött, än som ursprunget antyder, att rätten kommer från staden Hamburg.

Ketchup är en sås av östasiatiskt ursprung. Den sort som är vanligast är tomatketchup, även om varianter som valnötsketchup också existerar. Senap är en krydda som görs av malda senapsfrön blandat med t.ex ättika, honung, socker och/eller salt. I Sverige har senapen ofta en söt karaktär, till skillnad från exempelvis fransk senap (Dijon-senap). Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fett- fås att stelna. Resterande, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Lök, (lat. Allium), finns i nästan 700 arter varav åtta förekommer vilt i Sverige. Flera odlas som köksväxter. Till hamburgarna används olika varianter av matlök (Allium cepa).

Läs mer på http://www.peterenglund.com/textarkiv/hamhist.htm


Logga in      
Webbplatsen tillhandahålls som en tjänst av www.webbplats.nu | Copyright (c) 2014 Daisys | Om webbplatsen, Cookies m.m
 
ビルケンシュトック レディース ビルケンシュトック セール ビルケンシュトック ボストン ビルケンシュトック 激安 ビルケンシュトック サンダル